İktisada Giriş -1 Temel Kavramlar ve İktisadın Önemi

Ahmetcan Karakaya
By -
0

1-) İhtiyaç: İhtiyaçlar, giderildiği zaman rahatlık ve zevk, giderilmediğinde ise rahatsızlık ve acı veren bir duygudur. Diğer bir şekilde ihtiyacı, insanın devamlı olarak benliğinde algıladığı ve gidermeye çalıştığı bir yokluk duygusu olarak da tanımlayabiliriz.


İhtiyaçları önemlerine göre zorunlu ve zorunlu olmayan ihtiyaçlar diye ikiye ayırmak uygun olur. Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir: Yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi, Zorunlu olmayan ihtiyaçların grubuna girer: Eğlenmek, seyahat etmek, okumak gibi. Zorunlu olmayan ihtiyaçların karşılanmaması bize acı vermez fakat bunların giderilmesi rahatlık ve zevk verir ancak yapılan bu ayrımlar her zaman ve her yerde geçerli değildir.


2-)Fayda: Malların insan ihtiyaçlarını giderme özelliğine fayda denir. Bir malın faydalı olması için. İhtiyaç giderme özelliğinin olması önemli değildir. Eğer insan, bu malın ihtiyacını gidereceğine inanıyor veya öyle zannediyorsa bu mal faydalıdır. Fayda subjektif bir kavram olarak tanımlanabilir. 


3-) Mal ve Hizmetler: İnsanın ihtiyaçlarını giderme özelliğine sahip her şeye mal diyoruz. Mallar insan ihtiyacını giderirken fayda yaratırlar. İnsan ihtiyaçlarını gideren malların tümü, ekonominin uğraşı alanına girmez. Örneğin insanların soluması için sınırsız miktarda mevcut olan hava, yaşamsal önemi olan bir mal olduğu halde ekonomi bununla ilgilenmez. İhtiyaçlarımıza göre fazla miktarda bulunan bu mallara serbest mallar diyoruz. Ekonominin konusuna giren mallar ise, kıt olan ve bu nedenle bir fiyatı olan ve ekonomik mallar diye nitelediğimiz mallardır. 

İnsan ihtiyaçlarını sadece mallar değil hizmetlerde karşılamaktadır. Bir doktorun, bir avukatın hizmeti gibi bunlara maddi olmayan mallar da denebilir. Malların ve hizmetlerin arasındaki ayrımı şu şekilde yapabiliriz. Mallar depolanarak saklanması mümkün iken, hizmetlerin depolanması ve saklanması mümkün değildir. 
4-) Üretim: Üretim, ihtiyaçlarımızı karşılayacak mal ve hizmetlerin miktarını ve faydasını arttırmaya yönelen çabaların tümüdür. Doğada mallar her zaman ihtiyacımızı gidermeye hazır durumda değildir. Onları ihtiyaçlarımızı giderecek duruma getirmeliyiz eğer ihtiyaçlarımızı giderecek durumda iseler bu kez de daha yararlı olacakları hale gelmelerini sağlamak için bazı işlemlerden geçirmek gerekir. Tüm bu çabaların ortaya çıkardığı duruma üretim diyoruz.

Üretim sadece bir malın miktarını arttırmak değildir. Herhangi bir malın miktarı veri iken faydasını arttırmakta bir üretim olarak sayılabilir. Malın faydasını arttıran üretim türleri aşağıda verilen tablodaki gibi yer almaktadır.
© Kaynak: Ekonomiye Giriş, Prof.Dr. Tevfik Pekin

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !