1-) İhtiyaç: İhtiyaçlar, giderildiği zaman rahatlık ve zevk, giderilmediğinde ise rahatsızlık ve acı veren bir duygudur. Diğer bir şekilde ihtiyacı, insanın devamlı olarak benliğinde algıladığı ve gidermeye çalıştığı bir yokluk duygusu olarak da tanımlayabiliriz.
İhtiyaçları önemlerine göre zorunlu ve zorunlu olmayan ihtiyaçlar diye ikiye ayırmak uygun olur. Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir: Yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi, Zorunlu olmayan ihtiyaçların grubuna girer: Eğlenmek, seyahat etmek, okumak gibi. Zorunlu olmayan ihtiyaçların karşılanmaması bize acı vermez fakat bunların giderilmesi rahatlık ve zevk verir ancak yapılan bu ayrımlar her zaman ve her yerde geçerli değildir.
2-)Fayda: Malların insan ihtiyaçlarını giderme özelliğine fayda denir. Bir malın faydalı olması için. İhtiyaç giderme özelliğinin olması önemli değildir. Eğer insan, bu malın ihtiyacını gidereceğine inanıyor veya öyle zannediyorsa bu mal faydalıdır. Fayda subjektif bir kavram olarak tanımlanabilir.
3-) Mal ve Hizmetler: İnsanın ihtiyaçlarını giderme özelliğine sahip her şeye mal diyoruz. Mallar insan ihtiyacını giderirken fayda yaratırlar. İnsan ihtiyaçlarını gideren malların tümü, ekonominin uğraşı alanına girmez. Örneğin insanların soluması için sınırsız miktarda mevcut olan hava, yaşamsal önemi olan bir mal olduğu halde ekonomi bununla ilgilenmez. İhtiyaçlarımıza göre fazla miktarda bulunan bu mallara serbest mallar diyoruz. Ekonominin konusuna giren mallar ise, kıt olan ve bu nedenle bir fiyatı olan ve ekonomik mallar diye nitelediğimiz mallardır.